Tatuering | skötselråd

Det finns nästan lika många sätt att sköta om en ny tatuering, som det finns tatuerare som utför dem, med en del gemensamma nämnare. Det viktigaste är att ni finner en metod som fungerar för er och som ni känner er bekväm med. Nedan följer den metod som vi har beprövat under många år och upplever som effektiv.

Vid en ny tatuering förses denna vanligen med någon form av ett förband. Detta ska på kvällen alternativt några timmar senare avlägsnas i samband med ett varmt bad eller en varm dusch. Vi rekommenderar att tvätt med en god temperatur på vattnet i det att detta hjälper till att öppna porerna och avlägsnar överflödigt färgpigment och därigenom förhindrar en allt för kraftig sårskorpa. Inne i duschen tvättas all vaselin bort, med hjälp av mild Lactacyd tvål och se till att tatueringen blir helt ren från överflödig färg. Låt det hellre ta lite längre tid framför att vara för hårdhänt.

Efter att ni försiktigt torkat tatueringen alternativt låtit den lufttorka, är det dags att smörja in den. Vi rekommenderar Bepanthen (finns på apoteket). Arbeta in ett lite tjockare lager, men undvik att för mycket överflödig salva ligger kvar ovanpå huden. Generellt behövs tatueringen smörjas morgon och kväll, dock är det väldigt individuellt hur en tatuering läker. Huvudregeln är att tatueringen inte ska torka ut och om ni känner att huden stramar är det för att den är torr och behöver smörjas igen. Var dock alltid noga med att inte fingra på den nya tatueringen med orena händer, tvätta dem med lactacyd tvål innan det att ni smörjer in den.

Vid större tatueringar kan det vara att tatueringen vätskar under de första dagarna och tenderar att fastna i kläder och sängkläder. Under de första nätterna kan det vara en god idé att sova med ett tunt klädesplagg närmast den nya tatueringen. Välj ett material som är naturvänligt och mjuk, som låter huden andas, ex tunn bomull. Fördelen är att om tatueringen vätskar under natten så fastnar den inte i sängkläderna och skadas när den rycks bort från sängkläderna och påverkar skorpan. Medan om det är att tatueringen har fastnat i kläderna så är det enbart att gå in i duschen och blöta upp kläderna tills det att de lossnar av sig själv. Fram till dess att tatueringen är läkt är det viktigt att inte bära kläder som skaver emot den. Att skada sårskorpan under läkningen kan även skada det färdiga resultatet och är ett känsligt skede under tatueringens tillblivelse. Det är även därför som ni inte ska klia på tatueringen medan den läker, även om detta kan vara ett nog så tilltalande alternativ.

Det är vanligen inga problem att vara extra försiktig med en ny tatuering då den kan göra sig nog så bemärkt innan det att den faller in och blir en själklar bild av den egna kroppen och uppfattningen av densamma. Kroppen tenderar att själv berätta vad den tycker och inte tycker om och det är aldrig fel att lyssna lite extra under läkningen. Hur lång tid det tar tills det att sårskorpan faller av är mycket individuellt och kan vara allt från 5-12 dagar. Vanligen flagnar sårskorpan av i samband med duschen och det kan vara frestande att hjälpa den på vägen, vilket är ett av alla de tillfällen då tålamod är en dygd. Även efter det att sårskorpan har fallit av kan tatuering känns lite öm innan det att huden helt har återhämtat sig och kan ibland behövas smörjas något efter också. Även vid tillfällen då läkningen har gått som önskat, kan det vara att en tatuering med stora färgfält behöver kompletteras och fyllas i några veckor efter. Detta är inte ett helt ovanligt fenomen och kan bero på flertalet faktorer.

Självklart kommer vi alltid se till att åtgärda detta efter det att tatueringen har läkt ut ordentligt, vanligen 4-6veckor efter tillblivelsen. Ifyllnad av tatuering utifrån färgbortfall under läkningen ingår i det ursprungliga priset, detta gäller dock i sex månader från det att tatueringen gjordes och med undantag för fötter, händer, bröstvårtor samt hals upp.

Under tatueringens läkning bör badning i salt- och/eller klorvatten undvikas, detta är främst under de första två veckorna och gör sig även gällande för solarium och bastubad. Långa sköna turer i det egna badkaret bör även det undvikas under läkningen då det blötlägger sårskorpan på ett oönskat sätt. I avseende till solbad påverkar detta även en läkt tatuering och att även framöver bör ni skydda era alster med solskydd. Framförallt är det tatueringar med färg som kan reagera starkare på solen, medan tatueringar i svart och gråskala oftast påverkas mindre.