Tips och tricks

Här kommer lite blandade tips och trick, som brukar fungera bra för de flesta och som inte är särskilt extrema, i avseende till en del saker som folk hitta på när de ska hjälpa sin piercing på traven. Bara lite blandade, matnyttiga saker som kanske tycks uppenbara, men inte alltid är så självklara när det faktiskt gäller.

 • Om en piercing är infekterad, svullen och öm, men det är väldigt lite utflöde av sårvätska/var. Är det inte ovanligt att den mår bättre utav ett varmvatten bad. Koka upp ungefär 1 liter vatten, tillsätt en tesked salt och låt det sedan stå och svalna något. Det får däremot inte svalna av för mycket utan ska fortfarande vara varmt. Fyll sedan upp ett dricksglas eller liknande behållare och sänk ner piercing i det, alternativ håll det över området så att vattnet inte läcker ut. Håll sedan piercingen i kontakt med det varma vattnet i ungefär 3-5 minuter. Värmen får kroppen att slappna av och öppna upp hålet samtidigt som det stimulerar blodcirkulationen (vilket underlättar för immunförsvaret) och saltlösningen i sig själv fungerar som lätt uttorkande på bakterier. Efter det att piercingen torkats ren och om ni önskar att verkligen skämma bort den. Kan ni efter att ni tvättat händerna ordentligt, försiktigt massera området som piercingen sitter i, börja runtom och arbeta inåt. Var dock noga med att göra rent efter massagen så att inte bakterier har tillförts till området.
 • Om ni för exempel, vill bada i klorerat vatten, men har en oläkt piercing, som en navel eller bröstvårta. Finns det möjlighet att köpa en självhäftande plastfilmskompress, märket Tegaderm och tejpa över den oläkta piercingen som skydd. Plastfilmen gör det omplåstrade området vatten- och bakterietät under tiden ni befinner er i bassängen. Var bara noga med att plastfilmen är ordentligt tillsluten och inte släpper in vatten och som extra försiktighetsåtgärd skadar det inte med en ordentlig tvättning av piercingen efter det att plastfilmen avlägsnas.
 • Vid opereras/röntgas kan läkarna kräva att ni ska ta ur era piercingar. För att undvika problem med att få i dem igen, speciellt om man ska vara ner sövd länge alternativt att piercing är mindre än ett år gammal. Finns möjligheten att ersätta metallsmyckena med ett tillverkat av en icke metall, vanligen ett akryl eller PTFE smycke, men rådfråga först läkarna om restriktioner. När operationen/undersökningen är över så kan ni lätt sätta tillbaks era gamla smycken, utan att hålen har dragit ihop sig.
 • Även om en piercing är läkt, så kan den fortfarande vara känslig ett tag efteråt, hålen kan även snabbt dra ihop sig, speciellt om de sitter i slemhinnor som till exempel tunga, läppar, näsvingarna och kvinnliga genitalier. Var därför försiktig med dem i några månader efter det att de har läkt och undvik att plocka ur och sätta i smyckena mer än nödvändigt. Särskilt smycken som är externt gängade kan ha en irritera effekt på den nyläkta sårvävnaden.
 • Under läkningen av en oralpiercing bör ni undvika att röka, snusa, starka halstabletter, tugga massa tuggummi, bita på naglar, suga på föremål som kan vara orena. Detta ökar chanserna för att tillföra bakterier till området och kan leda till både infektioner och ökad risk för ärrvävnad.
 • Ha tålamod och ge er piercing tid att läka. Läkningstider är ungefärliga fingervisningar, inte exakta tidtabeller. Det går inte att utgå ifrån att en piercing ska läka på en viss till enbart för att det är den generella informationen. Läkningsprocesser kan vara ojämna, andra sår, infektioner som förkylningar osv. kan påverka läkningen rejält och det kan även variera mycket från individ till individ.
 • Att regelbundet kontrollera gängade smycken, dels att de sitter åt, men även att de går att öppna upp. Tungpiercingen är exempel på en piercing där kulan kan bli nästan som cementerad på plats av plack och liknande och vara svåra att öppna. När ni ska dra åt en kula så kan det vara idé att tvätta både kulan och händerna och torka dem torra, innan ni drar åt dem. Dels för att det alltid är viktigt att vara noga med handhygienen och dels får ni oftast bättre fäste, vid borttagande av smuts, svett och fett som annars kan fungera som glidmedel på de släta ytor som piercing smycken oftast har i sin konstruktion.
 • När och om ni använder smycken som är sköra, som exempelvis plastringar eller plastkulor. Var medveten om att de lätt kan gå sönder utan förvarning, speciellt vid kyla. Några smycken som är ökända för att gå sönder är de billiga kulor som är tillverkade helt i plast och saknar den innefattade, gängade cylindern som annars brukar finnas. Denna modell kan spricka bara de skruvas i lite för djupt, och kulan spräcks med gängningen. Ett gott råd är därför att ha med er reservsmycken i en liten återförslutningsbar påse, speciellt om du ska ut och resa. Det kan vara svårt att lokalisera en piercingstudio på stående fot.
 • Att ta det lugnt vid töjning, vet alla. Men att en del har fått bättre resultat, genom att töja jämt lite större och sedan sätta in ett marginellt mindre smycke, är det desto färre som känner till. Denna metod låter kroppen sjunka tillbaka lite efter töjningen, vilket minskar spänningar och obehag och en del hävdar t o m att det har blivit lättare att töja nästa gång, särskilt om avsikten är större hål.
 • Att träna och motionera under läkningen brukar vanligen inte vara några problem. Men det skadar inte att vara lite försiktig i början, speciellt ifall piercingen sitter på ett ställe som kan utsätta och vara känslig för mycket slitage, som exempelvis en navel. Med en steril kompress, gärna av den glatta varianten och sårtejp är det möjligt att vaddera den som ett extra skydd. Särskilt om ni vet att den nya piercingen annars kommer att utsättas för mycket slitage och irritation.
 • Skulle osäkerhet om något rörande er nya piercing uppstå, kontakta och fråga den piercare som utförde den. Om de är måna om sina kunder och sitt rykte kommer de att hjälpa er, utan att ni kommer att bemötas av ett manande beteende även om det faktiskt är självförvållat. Att göra misstag är mänskligt och det är ingen som önskar en utskällning för det när man söker hjälp och råd.
 • Alla orala piercing som utför medför en viss svullnad. För att försöka minimera svullnaden kan det hjälpa att suga på krossad is under de första dagarna, undvika varma drycker och inte leka med den. Ett knep som är värt att komma ihåg är att skada vävnad av den typ som slemhinnor är, tenderar att svullna när de kommer närmare hjärtats höjd, alltså vid liggande läge. Därför kan det underlätta att sova med huvudet lite högre de första dagarna och därigenom minska svullnaden rejält.
 • Att bara för en person lyckats med en ”udda” piercing så betyder inte det nödvändigtvis är lätt att få den att läka. En del piercings kräver mycket tålamod och engagemang innan de läker. En del läker aldrig riktig, utan kan lätt bli irriterade, även om de har suttit på plats i åratal. Var därför medveten om alla risker innan ni ger er in på någon mer ”ovanlig” typ av piercing.
 • Att vid en navelpiercing som läker, vara uppmärksam på när ni sitter ner. För även om ni har luftig klädsel och en stav, så kan kroppen vecka sig när ni sitter framåtlutad, vilket kan sätta tryck på piercingen och irritera en hel del utan att ni ens la märket till det eller reflekterar över att det är därifrån som irritationen kommer.
 • Om ni beställer smycken från USA så kan det vara att de bara mäts i Gauge, och inte i metersystemet. För att få rätt storlek så är här en ungefärlig snabblista för att överföra tjocklekar.
  • 20 Gauge = 0,813 mm
  • 18 Gauge = 1.024 mm
  • 16 Gauge = 1.290 mm
  • 14 Gauge = 1.629 mm
  • 12 Gauge = 2.052 mm
  • 10 Gauge = 2.588 mm
  • 8 Gauge = 3.264 mm
  • 6 Gauge = 4.111 mm
  • 4 Gauge = 5.186 mm
  • 2 Gauge = 6.543 mm
  • 0 Gauge = 8.230 mm
  • 00 Gauge = 9.246 mm kan även vara bra att ha nära till hands vid samtal på nätet, då de på andra sidan Atlanten vanligen talar om Gauge.
 • Ibland kan manliga bröstvårtor vara lite svårläkta med raka stavar på grund av att de är väldigt platta och outvecklade. En rak stav har en tendens att lyfta upp vävnaden från kroppen och på så sätt skapa ett tryck längs sårkanalen. En del har i detta läge fått hjälpa av att byta till en lätt böjd stav, vilket minskar irritationen.
 • Viktigt är att vara extra försiktig med en oläkt piercing om du drabbas av en förkylning eller influensa. Många som får problem med sin piercing i samband med denna typ av virus i kroppen, kan lätt får infektioner av kroppens egen stafylokocker eller streptokocker flora i sin piercing. Dessa bakteriefloror återfinns normalt på huden, men kan bli ”aggressiv” i samband med att kroppens immunförsvar är ansträngd på annat håll, likaså om man har flera piercings som läker samtidigt. Därför bör ni vara extra noggranna, blir det problem med en piercing är det lätt att även andra börjar krångla.