Piercingmyter

Om piercing finns mängder av rykten, myter och andra skrönor. Jag har tagit upp några av de vanligaste och försökt förklara lite hur de troligtvis har uppstått och om det finns någon sanning i dem Observera att jag inte försöker säga att jag nödvändigtvis har rätt, det är snarare hypoteser dess ursprung.

MYT:
När man piercar sig i tungan så kan den ruttna/klyva sig.

FAKTA:
Tungan kan inte ”ruttna” men ett fåtal individer har fått kraftiga infektioner i samband med tungpiercing, då man inte har skött hygienen rätt, haft maximal otur, eller kraftig nedsatt immunförsvar. Munnen är en smutsig del av kroppen och man bör behandla alla orala piercings noggrant för att undvika komplikationer. Ryktet om att tungan skulle kunna klyva sig kan ha uppstått från två saker; (1) Man har sett någon som gjort en så kallad ”tongue splitting” där man medvetet på ett eller annat sätt har klyvt tungan. (2) Att man sett när någon, under läkningen, fått mycket ärrvävnad som då gärna dyker upp på sidorna och bildar något som ser ut som en ”slits” i tungan. Det är inget farligt men det ser ganska oroväckande ut, med tiden så brukar just denna typ av ”klyvning” försvinna ner tillbaks, även om ibland så kvarstår lite ärrvävnad under längre tid.

MYT:
När man piercar ögonbrynet/näsan så kan man bli blind/förlamad i halva ansiktet.

FAKTA:
Såvida piercaren inte slinter med nålen, så är chansen att bli blind nästintill omöjligt Synnerven går bakom ögat och för att komma åt den så måste man passera ögongloben och dess muskelfästen, vilket man inte gör. Likaså är risken att en infektion ska leta sig in från endera näsan eller ögonbrynet är obefintlig. En förlamning av ansiktsmusklerna vore också svårt att göra, då man helt enkelt inte kan åstadkomma så mycket skada på nervbanorna så man får ett sådant bortfall. När folk säger att man kan träffa ”fel” nerv, så är det en missuppfattning om hur merparten av nervsystemet fungerar. Man sticker nämligen inte ens i närheten av kroppens stora nervbanor. Men när man piercar folk i näsan så upplever en del att det känns som det sticker ut i kinden. Detta är helt normalt och försvinner oftast inom ett par minuter, likaså kan ögat tåra sig ordentligt när man gör endera ögonbryn eller näsan, men det är en normal smärtreaktion som sker när du upplever obehag nära näsan och man träffar inte en tårkanal för de sitter så högt upp att man kommer inte i kontakt med dem via piercings.

MYT:
Om man töjer öronen så drar de aldrig ihop sig.

FAKTA:
En del piercings, i tex brosk drar inte alltid ihop sig ordentligt, medans andra som tex nederkanten av örat lätt drar ihop sig. Hål som är 10mm försvinner lätt ner till minimal storlek som ett normalt örhänge lätt kan fylla. Medan hål som stora 20mm tunnlar sjunker ihop till ca 4.6mm. Det viktigaste är att man undviker att skada hålet medan man utvidgar det, annars gör ärrvävnaden att hålet blir oelastiskt och kan oftast inte varken dra lätt ihop sig eller töjas.

MYT:
Att ytliga piercings, som navel och ögonbryn är lättläkta för att de sitter i bara lite hud och därför kan man göra dem själv.

FAKTA:
Alla som har dessa piercings eller har någon erfarenhet i allmänhet om piercings brukar kunna tala om att ytliga piercings inte är speciellt lättläkta. Delvis så sitter de i områden som har dålig blodgenomströmning, delvis så kan kroppens immunförsvar försöka att migrera smycket, dvs göra sig kvitt ett irriterande, främmande föremål genom att arbeta ut det ur kroppsvävnaden tills det kommer ut ur kroppen. Detta är en långsam process, då smycket sakta men säkert förflyttas upp genom hudytan tills den slutligen ligger under det översta hudlagret och sedan ramlar ut. Hela processen tar oftast månader tom år innan den är färdig och brukar inte göra ont eller åstadkomma obehag. Det är dock fortfarande inte önskvärt, då man kan få fula ärr och man förlorar piercingen.

MYT:
Att man kan bli steril om man piercar naveln.

FAKTA:
Ren och skär myt, navelpiercingen sitter inte ens i närheten av livmodern, äggledare eller äggstockar och det är nästintill en omöjlighet att en navelpiercing skulle kunna påverka det. Om en infektion skulle tränga in i bukhålan, vilket jag inte ens har hört talas om, så skulle man hamna på sjukhus långt innan man får en sådan effekt på ens reproduktionsorgan.

MYT:
Om man piercar sina bröstvårtor så kan man inte amma.

FAKTA:
Det går alldeles utmärkt, en del plockar ur sina piercings när de ska amma, andra tar bara ur dem när det är matdags för barnet. Så vitt jag vet så har jag aldrig hört om någon som haft problem med amningen pga sin bröstvårtspiercing.

MYT:
När man piercat tungan kan den svullna så mycket att man inte kan andas och kvävs.

FAKTA:
Tungan kan svullna en hel del, men det är den främre delen som svullnar mest, inte längre bak i svalget. En del människor kan tycka att det är påfrestande med att det svullnar upp så mycket, men det föreligger inte någon chans för att man ska kvävas när man har piercat tungan. Tungpiercingen är en otroligt vanlig piercing, så vart är då alla fallen där det skett?

MYT:
Om man piercar läppen/tungan så kan man skada tänder och tandkött.

FAKTA:
Delvis sant. När man piercar läppar och tunga så sätter man i smycken som är för långa, detta för att när det svullnar så behövs lite extra utrymme på smycket för att undvika trycksår och irritation. När läkningen har pågått en tid kan man oftast byta ner den till ett kortare smycke. En del väljer att inte göra detta, men då kan man få den obehagliga sidoeffekten att man dels biter på smyckena och får tandskador, eller att smycket skaver på tandköttet. Ibland kan smycket irritera tandköttet i alla fall, men om man har avvägt det nya smycket rätt, så blir irritationen minimal.

MYT:
När man piercar tungan så kan man träffa blodkärl så man förblöder.

FAKTA:
Vid en vanlig tungpiercing, på en frisk och normal människa så är risken för större blödningar minimal, då mittenlinjen av tungan vanligtvis saknar större blodkärl. En seriös piercare tittar normalt efter dem i alla fall, bara för att vara på den säkra sidan. Personer med blödarsjuka kan dock blöda mycket mer, samt personer som försöker göra piercings i tungans sidor där det faktiskt finns större blodkärl. Ej heller att förglömma är att blödningar i just munhålan ser alltid mycket ymnigare ut än på andra ställen, då blodet blandar sig med saliven och kan se ut att vara mängder medan det egentligen bara är små kvantiter.