Hur ont gör det?

Hur ont gör det? Vad kan jag förvänta mig?

Hur ont en scarification gör är svårt att beskriva, en del tycker det är lindrigare obehag än vid en tatuering, andra tycker att det är det värsta de har gjort; För många är själva smärtan inte det största problemet utan snarare sätten som det utför på som är det värsta problemet, sedan tidig ålder har man arbetat upp en rädsla för vassa eller varma saker, och den kan vara det som hindrar många från att försöka sig på att skaffa sig en scarification.

Rent smärtmässigt så är det oftast inte så farligt som de flesta tror, speciellt Brandings är överaskande ”lindrig” jämnfört med liknande ingrepp, då beröringen sker under bara en sekund, och det heta metallen bränner av smärreceptorer effektiv, vilket gör att man registrerar mycket mindre smärta än man annars skulle gjort, exempelvis om man jämnför med den tatuering.

Efteråt så kan ett område vara ömt och kännas nästan som en solbränna ifall det är en Branding, då värme-strålningen spridit sig ut och påverkat omkringliggande vävnad, man kan uppleva en svidande, brännande känsla i huden.
Ifall det är en cutting/skinpeel så är det oftast lite lindrigare, men även här så kommer området nog upplevas som svullet, det kan kännas varmt i området, och man kan oftast efter en dag eller så en skarp röd missfärgning runt alla sårkanter, ansamlingen av antikroppar och Leukocyter har börjat.
Oavsett så börjar det oftast dra och stramma efter några dagar, då kroppen har nybildat lager av bindvävnad som nu börjar dra ihop sig och skrumpna, huden känns ofta stel och oelastisk, speciellt om det sitter på ett sådant ställe där huden oftast spänns kraftigt, som baksidan av underbenet eller vid kroppens böjveck (armbågar, knäveck, axlar).
Läkningstid kan variera enormt beroende på placering, hur mycket man irriterar den, om den utsätts för slitage och flera andra faktorer, brandings tenderar att åldras och ljusna snabbare än en cutting, som oftast håller sin skärpa lite bättre och har tydligare kanter, mycket beror det på att skildnaden mellan den omkringliggande vävnaden och scarification är större vid en cutting än en branding, ärret som uppstår är mer definerat vid en cutting, och skarpt avslutande vid kanterna, medans vid en branding kan ha omkringliggande vävnadskada pga av värmestrålningen från själva ingreppet, ett sätt som vore värt att pröva vore att man efter en fullgjord branding kylde ner området med 15 graders varmt vatten, detta skulle förhindra en vidare spridning av värmestrålningen, men borde inte påverka resultatet i en negativ utsträckning, då sårytan redan har uppståt.

En branding tar oftast lite längre att läka, delvis på grund av att brännskador är svårare för kroppen att reparera, delvis så går de oftast lite djupare än en cutting, som bara håller sig i de övre hudlagret. två veckor och uppåt är det vanligaste tidsrymden man pratar om, och det kan vara ganska obehagligt under hela tidsrymden.
Ibland så upplever man att det kliar i ärret, det är normalt och har med att vävnaden läker och drar sig samman fortfarande, och man kan även uppleva liknande efter lång tid har gått.

Oavsett vilken typ av scarification som man gör så är det mera riskfylt än till exempel en vanligt piercing eller tatureing, då en större del hudytan är skadad, detta gör att såren är mycket mera känsliga för tillförsel av mikroorganismer och bakterier som kan åstadkomma infektioner. En god handhygien innan någonsomhelst kontakt med området är A och O, och kommer göra att man undviker merparten av de flesta infektioner.
Tvätta såret en till två gånger om dagen med tvål och vatten, detta ser till att ludd och andra främmande partiklar inte fastnar i sårvävnaden och ställer till bekymmer.
Även om man försöker irritera såret så bör man vara försiktigt med slitage och friktion mot området, dels kan det leda till obehag, dels så kan det göra att ärrkanterna skada och ärret blir ojämnt. i värsta fall kan man täcka den med så kallade brännskadekompresser, för att minska irritationen.