Ordlista för kroppsmodifieringstermer

Nedanför så kommer en lista med namn, begrepp och andra ord som gärna förekommer inom piercingvärlden. En del saker kan vara lite magstarka beskrivningar och listan är allt annat än komplett. Listan är delvis i alfabetisk ordning, i alla fall så är orden listade efter begynnelsebokstav, så det är bara att leta i bokstavsgrupp.

316L – implantatstål som används inom sjukvården, bla till benskruvar och liknande. Avger så lite nickel att allergiker inte reagerar på det trots ett relativt högt innehåll av nickel i metallen.

ABC KUNSKAP – grundläggande för piercare och står för Andning-Blödning-Chock, vilket är helt enkelt en kompetens i första hjälpen.

APPAssociation of Professional Piercers. En ideel, internationel rörelse som kämpar för att höja standarden på utövande och utförande av piercing.

AMPALLANG – horisontal manlig genitalpiercing som passerar genom penishuvudet och vanligtvis Urethra (urinröret) läker långsamt och oftast omständlig för män som inte är omskurna.

APADRAVA / APADRAVYA – påminner om en ampallang, men går rakt igenom penishuvudet och urethra vertikalt istället, är oftast lite lättare läkningsmässigt.

ANTISEPTISK – bakteriedödande.

ALLERGI – överkänslighet för ett visst ämne. Allergi är något som de flesta har hört om vid piercing och det är oftast främst tre orsaker  (1) nickelallergi  (2) latex/gummiallergi  (3) allergi mot rengöringsmedlen som används vid eftervård.

ANTI-TRAGUS – annat namn för conchpiercing, se Conch.

ABSCESS – infektion som är instängd i kroppen med lite eller inget utflöde av var eller sårtvätska, smärtsamt, svårläkt och potentiellt farligt, alla sticksår riskerar att bli abscesser ifall de sluts.

ANTIKROPPAR – äggviteämnen ibland annat blodet, som kallas immunglobuliner, bildas i stor mängd i samband mot sk antigener, vilket är substanser, mikroorganismer och liknande som har en skadlig effekt på kroppen.

ANTIGEN – en substans som, om kroppens immunsförsvar reagerar på, utlöser antikroppar för att förstöra antigenet.

ASTRINGERANDE – uttorkande, kan ibland vara vissa preparat som ska ha en bakteriedödande effekt som verkar på detta sätt, i normala, friska sår torkar den ut sårväggarna och kan istället irritera läkningsprocessen, stimulera ärrbildning och torka ut huden.

ACETYLSALISYRA – aktiv beståndsdel i tex magnecyl och treo, kan påverka kroppens förmåga att koagulera och kan därför leda till onödiga blödningar vid piercingen och eventuellt oväntade efterblödningar.

BAKTERIEODLING – när man vill fastställa vilken typ av infektion som har uppstått och hur man bäst ska behandla den, sker genom att man tar ett prov från infektionen, och skickar det för analys. Man odlar upp en kultur av dem och utsätter den för en serie tester, samt undersöker dess struktur, i dagsläget identifieras bakterier snabbt, och rätt behandling kan påbörjas. Prov kan dock bli kontaminerad, dvs bli nedsmutsade av bakterier som inte kommer från provtagningen och ge ett felaktigt resultat, är dock inte vanligt att det förekommer.

BCR – en sk Ball Closure Ring, vilket är ett standardsmycke inom piercingbranchen, finns i många tjocklekar och material. Smycket har en genialisk konstruktion; det öppnas och stängs genom att utnyttja metallens fjäderverkan, då man tvingar in en kula mellan ringens öppna ändar, som är marginellt för tjock, metallens elasticitet ser sedan till att effektivt låsa fast kulan, som är försedd med två små insänkningar, där ringändarna vilar. Ett behagligt smycke, som saknar delar som skaver och irriterar.

BAR CLOSURE RING – liknar en normal BCR ring, men har istället för en kula ett rakt stycke, som är jämntjockt med ringens övriga tjocklek, smycket kan delvis vridas 360 grader genom hålet och är även vacker i tex näsor, där man kan vrida in den raka delen i hålet och få en effekt att ringen ser ut att sakna öppningar, går även utmärkt att hänga smycken i ringen, då det inte finns en kula som stör.

BARBELL – rakt piercingsmycke med en eller två avtagbara ändar som gängas på plats. Används till ett antal olika piercings.

BANANABELL – lätt krökt stav, med en eller två avtagbara ändar som gängas på plats.

BEADING – när man med ett snitt eller nålstick för in ett främmande föremål under huden, vanligtvis en kula, annars brukar det kallas Subdermal implant.

BRANDING – när en bit upphettad metall pressa mot huden i syfte av att skapa en brännskada, som i sin tur ska bilda ett mönster. Ger bra ärreslutat, men kan vara svårt att kontrollera exakt hur mycket ärrvävnad som det blir.

BODY MODIFICATION – samlingsnamn för bla piercing, tatueringar, brandings, där målet är att ändra en eller flera delar av kroppens anatomi till något helt annat. Som ett smycke i huden, kan också tillämpas för att beskriva alla typer av kosmetisk kirurgi.

BRÖSTVÅRTSPIERCING – sitter endera direkt i bröstvårtan, strax bakom bröstvårtan, eller i själva vårtgården. Desto djupare placering, desto längre läkningstid. En allt för ytligt placering leder också till problem, då smycket kan börja vandra.

CLITORIDECTOMY – obehaglig form av kroppsförändring, vilket innebär att man tar bort clitoris och delar av blygläpparna, många kulturer tillämpar denna behandling utan medgivande av de kvinnor som utsätt för det.

CLITORISPIERCING – piercing som sitter genom klitoris, en del kvinnor kan inte göra en ren klitorispiercing, på grund av deras klitoris normalt är helt eller delvis gömd under klitoriskappan, och smycket riskerar då att hamna under tryck.

CRISTINA – kvinnlig genitalpiercing, där hålet tränger in ovanför genitalöppningen, och mynnar ut i kanten ovanför klitoris/klitoriskappan.

CLITORISKAPPSPIERCING – sitter i det lösa hudveck som helt eller delvis täcker clitoris.

CUTTINGS – när man skär in ett mönster i huden på ett eller annat sätt, med ett snitt. Fungerar bäst på människor med mörkare hudpigment. På ljushyade så blir resultaten inte lika märkbara.

CLIP-IN KULA – finns i många former och varianter, används som stängningskula på BCR smycken.

CONCH – piercing som sitter genom innerörats brosk.

DENTAL MODIFICATION – när man på ett eller annat sätt förändrar ens tänder, med färgning, inläggningar som tex guld eller filar upp dem till spetsar.

DEEP ORAL – piercing som tränger in under tungan och mynnar ut innanför käkbenet men framför Trachea (struphuvudet).

DIATH – piercing som sitter bakom tragus, i den broskkant som leder ner till innerörat.

DRÄNAGE – åtgärd som leder bort vätska, särskilt sekret, från läkande sår, smycket när man har piercat sig fungerar som ett dränage.

DYDOE – piercing som sitter längst ollonets kant, vanligtvis gjorda i par, opraktiskt och svårläkta för män som inte är omskurna.

FIBRINOGEN – ett protein som återfinns i blodplasma, dess uppgift är att när blodkärl skadas, stoppa blödningen som uppstår. När detta händer så bildas det långa olösliga trådar av fibrinogen, skfibrin som täpper till det skadade området och effektivt stoppar blödningen.

FINGERAMPUTERING – när man avlägsnar en fingerled, eller ett helt finger från resten av handen.

FOTBINDNING – traditionen att omskapa sina fötter med snörning och bindor, en långsam process som oftast börjar i tidigt ålder, de kinesiska liljefötterna är det mest typiska exemplen

FRENUM – Sitter bakom den tunna hudsträng som håller fast förhuden vid ollonet på icke omskurna män.

GUICHE – piercing som sitter mellan skrotum (tesktikelpåsen) och anus, krånglig för folk som sitter mycket på tex sadlar.

HAFADA – piercing som sitter i skrotum (testikelpåsen) endera centrerade eller vid sidan av pungens mittsömn.

HEPATIT – gulsot, smittsam sjukdom som överförs huvudsakligen via blodsmitta, finns i tre typer; A, B och C, C är den värsta och är i många fall obotligt, namnet kommer från att gallfärgämnen tränger ut i blodet. Hepatit är det virus som tatuerar och piercare ska vara mest försiktiga över, då det är mycket härdigare vid rengöring än tex HIV, då det kan överleva upp till 10 dagar utanför en värdkropp. Hepatit är allvarligt, och kan leda till lång sjukdom, permanenta skador och i värst fall döden.

HIV / AIDS – en smittsam blodsjukdom som bryter ner kroppens immunförsvar och gör dem extremt smittkänsliga, och kan vara dödligt, om den inte kontrolleras regelbundet, i dagsläget finns ytterst effektiva bromsmediciner, men inget botemedel, HIV/Aids överlever enbart korta perioder utanför en gynnsam miljö, så chansen för smitta vid tatuering/piercing är liten.

HÅLTAGNINGSPISTOL – en fjäderdriven, pistolliknande redskap som används för håltagning i kroppen, där nål och smycke är en och samma sak, och är oftast oprecis, rå och nästintill omöjligt att helt och hållet rengöra. Läs mer här

ISABELLA – piercing som passerar bakom både klitoris och klitoriskappan på de kvinnliga genitalierna.

INFEKTION – när skadliga bakterier, svamp eller mikroorganismer får fäste i kroppen och åstadkommer en rubbning i dess normala funktioner, finns många olika typer av infektioner, vanligast är dock streptokocker och stafylokocker.

INFIBULATION – ett obehagligt ingrepp då en kvinnas blygläppar skärs bort och såret sys ihop med en minimal öppning för urin och menstruationsvätska, för att försäkra sig om att hon förblir oskuld.

KASTRERING – avlägsnadet av de manliga testiklarna, vilket ger ett resultat av förlorad hormonbalans och förmåga att reproducera sig.

KONTAMINERING – förorenat, nedsmutsning.

KIRURGISKT STÅL – ett annat namn för 316L, ett implantatmaterial som används för benskruvar och liknande.

KINDPIERCING – sitter i kinderna, snarare än under/över munnen. Kindpiercing är svårläkta, kan påverka salivproduktion, kan blöda mycket när man gör dem och verkar svullna en hel del. På grund av den nära förekomsten av många blodkärl och risken för småblödningar är det viktigt att man sköter dem noggrant .

KOKSALTLÖSNING – har använts under lång tid för sårrengöring. Man använder helst steriliserad koksaltlösning med 0,8-0,9% salthalt, sk fysiologiks koksaltlösning, då den inte verkar irriterande på hud eller sårvävnad Saltlösningar med högre salthalt verkar oftast vävnadsirriterande och kan torka ut huden, vilket faktiskt kan underlätta infektioner då huden lättare släpper igenom bakterier när den spricker upp.

KOSMETISK KIRURGI – när man med hjälp av mediciniskt behandling försöker att avlägsna, dölja eller på annat sätt förhöja kroppens naturliga form, används tex för att reparera missprydande ärr eller fettsugning, mest kända är nog en sk bröstförstorning.

KROPPSVÄTSKOR – snabbt räknade så som blod, lymfa, tårvätska, nässekretm saliv, svett, magsaft, ryggmärgsvätska, var, ledvätska, urin, sperma hos män, bröstmjölk och vaginalsekret hos kvinnor. Alla kroppsvätskor kan vara smittbärande i samband med piercings.

LABIAPIERCING – kvinnlig genitalpiercing som endera sitter i de inre eller yttre blygläpparna.

LABIAFÖRSTORING – när man på ett eller annat sätt försöker öka de inre eller yttre blygläpparnas storlek.

LABIAFÖRMINSKNING – när man genom ett kirurgiskt ingrepp minskar blygläpparnas storlek.

LABRETPIERCING – piercing som sitter någonstans under läppen, endera centrerade, eller mer åt sidorna.

LABRETSMYCKET – liknar en barbell, men ena kulan är ersatt av en flat ”disk” istället. Smycket avlägsnas enkelt genom att man skruvar av kulan som sitter i andra änden.

LEGERING – blandning av metaller för att uppnå önskade egenskaper , ett exempel är 18k guld vilket är 75% guld och 25% koppar och silver. Legeringar mellan ädla metaller (guld, silver, platina) och oädla metaller (tex koppar, nickel) kan reagera kraftigt på varandra och oxidera, vilket lätt kan leda till allergier.

LORUM – sitter längst ”sömmen” på mannens tesktikelpåse. Gör många gånger i en stege, dvs ett flertal piercings på rad, vilket ger en vacker, visuell effekt.

MADONNA – läppiercing som sitter ovanför läppen.

MOUCHE – läppiercing som sitter ovanför läppen.

MIGRERING – när ett smycke av en eller annan anledning börjar ”vandra” upp mot hudytan för att stöta ut, det är först och främst en risk med piercings som ligger ytligt, som navlar, ögonbryn och sk surface piercings som riskerar att börja migrera. Slutresultatet av att smycket börjar vandra är att den efter en tid bokstavligen ramlar ut ur kroppen och lämnar oftast ett långt ärr.

NAVELBARBELL – krökt stav med två kulor i olika storlekar i ändarna, standarden brukar var 5 och 8mm, namnet är missvisande, då man faktiskt kan ha dem i andra piercings.

NAVELPIERCING – sitter i de mjuka vävnader som omger navel, och är en vacker piercing, navelpiercingkan dock ta tid att läka; området har dålig blodcirkulation och utsätts för mycket irritation.

NICKELLAGEN – sedan 30 juni 2001 gäller EU-lagstiftningen för vilket val av metall som piercare får använda. I och med detta blev det olagligt att sätta in sk kirurgiskt stål i en nygjord piercing. Kirurgiskt stål får fortfarande säljas och används i läkta piercings och är säkert för allergiker.

NÄSVINGEN – sidorna av näsan som täcker näsborrarna. En relativ vanlig piercing med endera en pärla eller en ring.

OTOPLASTIK – när man kirurgisk modellerar om en persons öra, t.ex när man vill ha mindre öronsnibbar eller spetsigare överkant.

OMVÄND PRINCE ALBERT (PA) – som en Prince Albert men tränger ut på ovansidan penishuvudet istället.

OMSKÄRELSE – när man avlägsnar den manliga förhuden, ingreppet leder till en minskad känsle, och bättre genitalhygien, samt underlättar om man vill ha vissa former av genitalpiercings.

PIERCING – engelska för ”genomträngande” används för att beskriva håltagning i kroppen och skilja det från metoder som den sk håltagningspistolen, piercing har praktiserats i tusentals år, och kommer nog vara kvar ett tag till.

PA – Prince Albert, förkortning för denna manliga piercing, se prince albert.

PRINCE ALBERT PIERCING – även kallad PA. Troligtvis den vanligaste manliga genitalpiercingen, placeringen varierar lite, men passerar in i urethra (urinröret) och kommer ut på ena sidan där förhuden sitter ihop med penishuvudet, lätt läkt i de flesta fall, och töjs vanligen.

PUBIC – manlig genitalpiercing som sitter på pubesberget, oftast rakt ovanför penisroten.

PREPUCE – annat namn för en piercing i clitoriskappan.

SKALLBINDNING – en sedvänja där man lindade spädbarns huvuden för att ändra deras form.

SEPSIS – blodförgiftning, som kan vara en svår och ibland livshotande infektion. Vid en sepsis har bakterier spritt sig till blodet, endera från någon lokal infektion eller via lymfkärlen.

SÄNKAN – ett blodprov som används för att kontrollera om något yttre påverkan som har berört blodet har inträffat, tex en infektion. Provet visar dock inte vad det beror på, bara att blodets normala funktioner är påverkade.

SUBDERMAL IMPLANT – när man lägger in ett föremål under dermis (huden) så att det helt eller delvis täcks av den läkta vävnaden, enklast på statisk (orörlig) vävnad som tex pannan, svårare på rörlig vävnad.

SMILEY – piercing som sitter i det tunna membran som förbinder överläppen med tandköttet.

SMITTOFÖNSTER – om man misstänker att man utsatts för blodssmitta, så är det hur länge man måste vänta innan man kan med ett test påvisa att man är smittad eller ej, varierar från virus till virus, HIV kan ta upp till 6 veckor, Hepatit B upp till 2 månader och Hepatit C upp till 5 månader.

SMÄRTLINDRING – vid piercing sker det oftast med endera bedövningssalvor eller med kylspray, endera sätt har sina fördelar. Salvor är lätta att använda med få komplikationer, men tar tid för medlen att verka. Kylspray verkar omedelbart men krävs en viss vana för att få rätt mängd, för lite och dess effekt är försumbar, för mycket och man riskerar att skada vävnaden med sk köldskador, kylspray ska inte heller användas på slemhinnor eller genitalier. Effektivaste sättet är sk lokalbedövning, som sker genom injektion, i svergie måste det ske med läkare, annars så utförs de olaglig. En felaktig injektion av lokalbedövning kan får farliga konsekvenser, om man vet inte om en person kan vara överkänslig för den typen av läkemedel.

SURFACEPIERCING – samlingsnamn för ytliga piercings, där smycket ligger längst med hudytan, har som gemensam nämnare att alla riskerar i mer eller mindre utsträckning att migrera.

STREPTOKOCKER / STAFYLOKOCKER – två sk Varbakterier som förekommer i hud, kläder och andra ställen där man har mycket människor, bägge stammarna av bakterier kan åstadkomma infektion och varbildningar, Streptokocker är den farligaste av de två och kan vara orsak till att man får en Sepsis. Sticksår är bra grogrunder för dessa bakterier, och därför bör man vara extra noga med att handskas korrekt med dem.

SCARIFICATION – samlingsnamn för när man gör mönster i huden, men inte använder en tatueringsmaskin.

SKIN PEELING – när man skär loss en liten remsa hud ur kroppen, med målet att det ska bilda ett synligt ärr, fungerar bra på dem som är ljusa i huden, och mer lätthanterligt än sk Cuttings.

SCREW-IN KULA – finns i många utförande och tjocklekar, en gängad kula som skruvas på den gängade änden av ett piercingsmycke, vanligtvis en barbell eller labrettsmycke.

SKROTUM – namn på manliga testikelpåsen/pungen.

SEPTUM – mittendelen av näsan, en effektfull placeringen av ett smycke, och lätt att dölja, sitter genom den tunna skiljeväggen i näsan, och därmed är relativ lättläkt.

SUBINCISSION – när man helt eller delvis skär upp urethra (urinröret) längst undersidan på penis. Tycks inte påverka förmågan att få barn

TITAN / NIOBIUM – två material som används mycket inom piercingvärlden, de är biokompatibla, lätta och kan fås i en mängd färger, används mycket som sk läkningssmycke, men kan fortsätta bäras även när läkningen är avklarad.

TUNGPIERCING – sitter i tungan, vanligtvis längst mitten av tungan, även om kanterna också kan piercas, och brukar då kallas Venoms eller off central. Inte alla piercare vill göra venoms, då de tenderar att vara svårläkta och få mycket ärrvävnad under läkningen.

TRAGUS – piercing som sitter i den vävnadskant som ligger närmast ansiktet i vid hörselgången, en sött och diskret piercing som ibland kan krångla under läkningen, då den gärna utsätts för slitage.

TÖJNING – när man sätter i ett smycke i ett hål som endera (1) varit urtaget under en tid och dragit ihop sig eller (2) isättning av ett grövre smycke i ett hål som normalt har ett av tunnare typ, vanligaste området för en töjning är nederkanten av örat, men nästan vad som helst går att töja (och töjs) Lättast utförs det med någon form av sk led eller töjsticka.

TÖJSTICKA – kan vara tillverkade av olika material, men plast, metall, horn och ben är vanliga, trä är oftast inte lika bra, då det erbjuder mer friktion. Har en smal änden som gradvis blir tjockare mot den andra änden, som har den eftersökta tjockleken.

TOUNGE SPLITTING – när man klyver tungan i två delar, olika metoder finns att tillgå och det är bara den främre delen av tungan som klyvs.

VENOMS – namn på en tungpiercing som sitter i sidorna av tungan, istället för centrerad längs mittensömmen, oftast görs de parvis, men många piercare vägrar att utföra dem för att de går genom mer muskelvävnad och är mer riskfyllda.

VITA BLODKROPPAR – även kallad Leukocyter, vilket ingår i kroppen infektionsförsvar, områden med dåligt blodcirkulation har mindre genomströmning av vita blodkroppar och kan därför lättare bli infekterad, som tex navelpiercings.

WEBBINGS – samlingsnamn för ett antal olika varianter av piercing mellan tex fingrar, tår och de strängar som håller över och underläppen mot kroppen inuti munhålan. Gemensamt är att de flesta lätt kan migrera.

ÖVERRENGÖRNING – när man tvättar en piercing endera för ofta, eller med för starka medel och åstadkommer en irritation i såret, som snarare försvårar läkningen än påskyndar den.