Piercings gjorda av Ed

Så här bokar du en piercing

1. Boka tid

Ring 031-84 10 40.
Eller skicka e-post till eddie@edskroppskonst.se.

2. Anatomiska förutsättningar

Alla piercingar går inte att genomföra på alla personer, det är de anatomiska förutsättningarna som avgör vad som fungerar.

p

3. Information

Din bokning inleds alltid med en genomgång av hur piercingen fungerar och skötsel. Även att se att de anatomiska förutsättningarna finns för att genomföra piercingen.

4. Dags för piercing

Önskar ni fortfarande att genomföra piercingen efter all information är det nu dags för det praktiska.

s

Du bör inte pierca dig om du…

  • Inte har ätit de senaste 6 timmarna, då lågt blodsocker ökar risken för yrsel och illamående i samband med utförandet. Lågt blodsocker kan även medföra ökad blödning, så ta gärna med frukt eller godis för att kunna höja blodsockret under arbetets gång.
  • Har ätit acetylsalisylpreparat (Magnecyl, Treo) de senaste dagarna. Preparaten kan ha en blodförtunnande effekt.
  • Nyligen varit kraftigt sjuk och immunförsvaret och kroppen kan vara ansträngd efter en infektion.
  • Bär på en kraftig infektion, t.ex. förkylning eller influensa. Kroppens normala bakterieflora kan åstadkomma en oönskad infektion i samband med en ny piercing.
  • Nyligen lämnat blod eller plasma.
Q

Piercing utförs inte om du…

  • Är under 18 år utan målsmans godkännande, antingen genom att vara med på plats eller via Facetime. Tänk även på att ta med giltig legitimation.
  • Är påverkad av alkohol eller droger.
  • Bär på någon form av överförbar blodsjukdom.
  • Tar blodförtunnande mediciner eller har en sjukdom som påverkar blodets koagulering utan att först rådfråga läkare.
  • Är gravid.
  • Vi förbehåller oss alltid rätten att neka att göra en piercing.

Öra

Öra: 1,2-1,6 mm 300 kr
Öra: 2,0-2,4 mm 400 kr
Öron, par: 1,2-1,6 mm 450 kr
Öron, par: 2,0-2,4 mm 550 kr
Tragus/Conch/Daith/Anti-tragus/Helix 500 kr
Horisontal öronsnibb 650 kr
Industrial 550 kr

Ögonbryn & näsa

Ögonbryn 550 kr
Earl 650 kr
Näsvinge (ring eller pärla) 450 kr
Septum 600 kr

Läppar & tunga

Läpp/överläpp/kind 550 kr
Vertikal labret 600 kr
Snakebites (par) 950 kr
Spiderbites (par) 950 kr
Angelbites (par) 950 kr
Smiley (flatdisc-kula) 600 kr
Tunga 550 kr
Toungeweb 550 kr
Venoms (sidoliggnade tungpiercing i par) 950 kr

Kropp

Navel 550 kr
Nape/sternum 850 kr
Övriga Surface 850 kr
Bröstvårta 550 kr
Bröstvårta (par) 950 kr
Genital 650 kr
Dermal anchors 650 kr första
450 kr efterföljande

Övrigt

Konsultation eller byte av smycke Gratis
Bedövning (Embla/Xylocain) Gratis
Övriga piercings Förfrågan

Skötselråd

Alla Piercings som man utför på kroppen bör behandlas rent, torrt och luftigt, kroppen är den som måste läka en piercing och en överrengöring i samband med läkningsprocessen leder många gånger till försvårade läkningar snarare än ett bättre resultat, i princip alla piercing är rena sår från början, vilket gör det onödigt att tvätta med starka bakteriedödande medel.

Många studios använder olika rengöringsmedel, men jag brukar rekommendera att man behandlar ett sår som rent om det utförts på en piercingstudio och behandlats som en rent sår vid såromläggning.

Förväntningar under läkningen

För att man ska få en så snabb läkning som möjligt bör ta hand om den ordentligt under läkningstiden, det kanske låter självklart men i många fall så är det bristande eftervård som kan få en piercing att börja krångla.

Under den första tiden (vilket kan vara från några dagar till några veckor) så kan en piercing vara lite röd och svullen, speciellt om den sitter i slemhinnor, som läppen eller tungan.

Det är heller inte ovanligt att man kan ibland ha småblödningar i efterhand, speciellt Prince Alberts är kända för att kunna blöda efter man gjort dem, en rodnad/rödhet kring piercinghålet är också normalt, och ett utflöde av något som liknar en gulvit vätska, detta är sårvätska och bla restprodukter från läkningsprocessen.

Hur påskyndar jag min läkning?

Läkning påverkas av många faktorer, ålder, kön och levnadsvanor spelar in. En del läker det bättre för, andra sämre. Det kan även variera från tillfälle till tillfälle. Om man vill öka chanserna för en snabb och enkel läkning kan man dock hålla på några bra tumregler.

  • Ta ALDRIG på en piercing med otvättade händer. Tvätta dem alltid ordentligt först och om möjligt/praktiskt, använd engångshandskar.
  • Lek ALDRIG med piercings så länge de läker, som till exempel bröstvårta eller tunga, då de lätt irriteras och kan gå sönder.
  • Ha ALDRIG oralkontakt/oralsex med en oläkt munpiercing. Låt ingen suga/slicka på en piercing som läker.
  • Att ALDRIG överrengöra din piercing, konstant tvätt brukar irritera kroppen, stimulera ärrbildning och tom öka infektionsriskerna.
  • Att ALDRIG slarva med de skötselråd man fått för den piercing som man har utfört och att om funderingar eller oklarheter uppstår, höra av sig till den studion som man utfört piercingen i. Om det är en seriös studio så svarar de gärna på dina frågor. Tar dom till en dålig attityd så kanske det är dags att höra med andra, man ska inte bli illa behandlad bara för att man är osäker, det är bättre att man frågar en gång för mycket än en gång för lite och experimenterar.
  • Att ALDRIG experimentera med rengöringsmedel innan man rådfrågat en piercare/läkare; bara för en kompis hittat ett suverän sätt att behandla sin piercing så kanske det inte kommer fungera så bra på dig, det kanske till och med blir värre. Hör av dig till den studion du gjort piercingen i och rådfråga innan du byter behandlingsmetod. Om du fått en överreaktion så borde de vara medvetna om ett rengöringsmedels biverkningar och kunna rekommendera ett alternativt medel.
  • Att ALLTID försöka sköta kroppen i allmänhet under läkningen. Oregelbundna matvanor, stress, regelbundet festande och liknande kan ha en väldigt negativ effekt på läkningstider, speciellt de som i normala fall tar lång tid att läka.
  • Att ALLTID försöka använda rätt typ av smycke till rätt typ av piercing, av ett material som är skonsamt för kroppen, håller hög kvalite och är korrekt isatt.
  • Att ALLTID försöka äta en näringsrik kost, gärna med tillskott av C-vitamin, Zink och vitamin-E vilket underlättar läkning och stärker kroppens immunsförsvar mot infektioner.

I grund och botten så är det sunt förnuft som gäller. Om du är tveksam om hur du ska förfara dig med din piercing, hör av dig till piercingstudion där du gjorde din piercing och rådfråga dom; om de bryr sig minsta lilla om sitt rykte så kommer de svara på alla dina frågor utan att bli irriterade.

Piercings ovanför midjan, utanför munhålan

Du behöver: tops och natriumklorid (koksaltlösning).

  • Tvätta händerna ordentligt, ta en tops med koksaltlösningen och börja försiktigt rengöra från piercingen och utåt, undvik att vrida smycket tills det är helt rengjort från sårrester, ludd och andra partiklar, i början bör man oftast tvätta den 2 ggr/dagligen.
  • Tvätta smycket genom att endera vrida det så dess insida kommer ut (ring, hästskobarbell) eller tryck det försiktig upp/ner (barbells, bananabells) och tvätta delarna som man kommer åt, vrid sedan försiktigt smycket till orginalläget.
  • Om du vet att en piercing riskerar att utsättas för mycket irritation, en smart ide vore att köpa sk luddfria, sterila kompresser, som har en glatt, nästan plastig yta, och tejpa över den med sårtejp, oftast är det navlar och bröstvårtor man pratar om, men andra surface piercings kan må bra av detta extra “skydd”.
  • Ta inte under några omständigheter på din piercing med otvättade händer, eller låt andra göra det; vanligaste infektionsanledningen är just dålig handhygien.
  • Undvik allmäna solarium, allmäna pooler, klorerat vatten och liknande platser under läkningen.
  • Vid utsatta piercing som navlar, ögonbryn och bröstvårtor, samt piercings i brosk, var försiktig med slitage, tryck och all irritation, många personer kan irritera navelpiercings när de sitter ner, utan att de tänker på det, för man sjunker gärna ihop framåt, och kan sätta tryck på navelsmyckena, speciellt de som har ringar i sina navlar krånglar det lätt för av denna anledning.
  • Undvik seriöst fylleri/droganvändning under läkningen, mindre mängder känner de sällan av, men kontinueligt så kan de börja må väldigt dåligt.
  • Om piercing ser fin ut, och det inte är några större mängder sårtvätska eller ludd som fastnar, kan man börja tvätta en gång om dagen, om den börjar krångla, eller se mer irriterad ut, återgå till två gånger om dagen tills den börjar se bättre ut.

Labret, läpp, mouche, kind och tunga

Dessa piercings sitter i munnen om man bör därför vara väldigt noggrann med hur man hanterar dem. I munhålan finns ett flertal obehagliga bakterier och man kan få obehagliga infektioner om man missköter orala piercings.

Du behöver: Corsodyl/Hexident. Om det är en piercing som även sitter på utsidan munhålan, så behöver du även tops och Natriumklorid (koksaltlösning).

  • Sug försiktigt på is de första timmarna; en oral piercing kan svullna en hel del, först och främst tungan, men även läpp, kinder och labretter kan svullna upp ordentligt.
  • Skölj munnen med antibakteriella medel två ggr/dag, följ instruktionerna på flaskan. Om piercingen även sitter på utsidan av munhålan, behandla dem som punkt 1 och punkt 2 på ovanliggande skötselråd (tvätta rent först, vrida smycke efteråt).
  • Tvätta händerna och kontrollera att kulorna sitter fastdragna ordentligt om det är en labret, tungpiercing eller en annan piercing som har ett gängat smycke i sig, en dåligt åtdragen kula kommer skruva upp sig och endera hoppa iväg eller hamna i din mage av misstag.
  • Vid piercings som sitter på utsidan av munnen (labret, mouche, kind eller läpp) bör man undvika allmäna pooler, klorerat vatten, allmäna solarium och liknande inrättningar.
  • Dra ner eller upphör ditt intag av alkohol, droger, cigaretter, snus, krydstark mat, starka halstabletter eller annat som kan tänkas irritera piercingen. Det är lätt att det blir ärrvävnad i området, vilket kan vara obehaglig och se otrevlig ut.
  • Skölj gärna munnen med vatten efter du äter något, matrester kan lätt irritera piercingen om de hamnar i såret.
  • Undvik oralkontakt/oralsex under läkningen, din partner har också bakterier som kan hamna i din piercing, även om du sköljer med antibakteriella medel.
  • Kom ihåg att byta ner till ett mindre smycke, alla orala piercings görs med smycken som är något större än normalt, det är för att tillåta svullnad och undvika obehagliga trycksår som annars kan uppstå om smycket blir för tight, om man inte gör det kan man lätt skada både tandkött eller tänder i onödan.

Genitala piercings

  • Piercings i genitalierna mår oftast dåligt av starka tvättmedel, speciellt kvinnor kan få obehag av starka medel då det stör deras PH-balans. En bra genitaltvål är oftast att föredra, tex lactasyd är populär för det ändamålet.
  • Tvätta händerna ordentligt. Ta sedan tvål och arbeta upp ett lödder och ta försiktigt bort sårskorpor och beläggningar när smyckets utsida är helt ren, först då kan man vrida smycket och tvätta mera.
  • Undvik oral/handkontakt med oläkta genitalpiercings, även om det är din fasta partner så kan det åstakomma infektioner.
  • Ge den tid att läka innan man börjar ha sex. Hur länge man bör ta det lugnt beror från piercing till piercing, rådfråga piercaren.
  • När man har sex, använd kondom. Även om det är ens fasta partner så kan kontakten med könsvätskor åstakomma irritation och infektioner så var försiktig.
  • Undvik allmäna pooler, klorerat vatten, allmäna solarium osv. Det kan lätt åstakomma problem om man har otur.
  • Byt underkläder varje dag, vilket kan innebära en lättare läkning. Undvik även “tighta” underkläder, speciellt män kan ha mycket obehag av att smycket vrider sig, om man har för tighta underkläder under läkningstiden.
  • Se till att ha rätt smycke för piercingen. Vid exempelvis PA använder man gärna en lite för stor ring och när den har läkt en del så mår den ibland bättre om smycket byts ner till en lite mindre variant.
  • I allmänhet, var försiktig med den och undvik att falla för frestelsen att börja använda den för tidigt. Det är lätt att det uppstår ärrvävnad och svullnad i samband med att man börjar leka med dem för tidigt. Tålamod är en dygd, även vid piercings.